MEZUNİYET KONUŞMASI
Covid-19’dan kaynaklı “Küresel Salgın” sürecinde olunmasına karşılık, insan sağlığı önceliklenerek üniversitelerde akademik ve bilimsel faaliyetler sürdürülmüştür. Bu bağlamda söz konusu akademik faaliyetlerden bir tanesi de üniversitelerin vazgeçilmez geleneği olan mezuniyet törenleridir. Ç.Ü. Ziraat Fakültesinde mezuniyet törenleri her yıl mezunlar, mezun aileleri, fakülte çalışanları, öğretim üyeleri ile Üniversite yöneticilerinin katılımlarıyla hep birlikte tek yürek şeklinde coşku ile kutlanmıştır. Küresel salgın nedeniyle online olarak gerçekleştirilen 2020 yılı mezuniyet töreni her ne kadar mezunlarımız ve ailelerinin fiziksel olarak kendileri burada olmasalar da yüreklerinin burada olduğunu biliyoruz. Bu heyecanımıza ortak oldukları için tüm katılımcılara ve mezunlarımıza teşekkür ediyoruz.
Kuruluşunun 53. yılını tamamlamış Ziraat Fakültemizin bugün 46.’sını düzenlediğimiz 2019-2020 eğitim öğretim yılı mezuniyet törenine hoş geldiniz. Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi kurulduğu günden bugüne kadar, “Çağdaş Uygarlık” hedefi doğrultusunda eğitim-öğretim faaliyetlerini gerçekleştirmiş ve Türk tarımına 14.931 ziraat mühendisi kazandırmıştır. Bugün final sınavlarından başarılı olmuş 186 arkadaşımızı daha ziraat mühendisi olarak mezun etmenin gururunu yaşamaktayız.
Bilindiği gibi “küresel salgın” sürecinde en ön plana çıkan alanlar/meslekler sağlık ve tarımla ilgili olmuştur. Covid 19 virüsüne karşı dayanıklılıkta en önemli kriterlerden bir tanesinin insanlardaki bağışıklık sitemin olduğu bildirilmiştir. İnsanda hastalığa karşı bağışıklığı güçlendiren en önemli konuların başında, gıda ve gıdanın besleyiciliği özelliği olduğu vurgulanmaktadır. Dünyada Covid 19 salgınında insanlığın en büyük endişesinin gıda üretimi, tedariki ve gıdanın kalitesiyle ilgili sorunlar olduğu gözlenmiştir. İnsanlarda açlık ve beslenme sorununu çözmede, pahalı ve yan etkileri olabilen vitamin ilaçların yerine, alternatif olarak daha ucuz ve sürdürebilir olanın tarımsal stratejilerle zenginleştirilmiş bitkisel ürünlerin kullanılması olduğu iddia edilmektedir. Nitekim bu sorunların çözümünde tarımsal uygulamalarla iyileştirilmiş gıdaların insanlarda beslenmeden kaynaklı sorunlarının çözümünde başarılı sonuçlar verdiği yapılan bilimsel çalışmalarda ortaya konmuştur. Sağlıklı ve besleyici gıda üretimde ziraat mühendislerine önemli görevler düşmektedir.
Yaşanan küresel salgın ve insanların gıda ve beslenme gereksinimi, bizlere ziraat mühendislerinin geleceğe güvenle bakabileceğini göstermektedir. Unutmayanız ki, mesleki yetkinlik ve bilgi yanında; kendine güvenli, sorumluluğunu bilen iş disiplini yüksek, en az bir yabancı dil bilen ve teknoloji bilen ve kullanan ziraat mühendisleri olmak, yalnızca Türkiye’de değil Dünyada da sizleri talep edilen duruma getirecektir.
Çalışma yaşamında talep edilen bir mühendis olmada, muzun olduğunuz üniversite ve fakültenin marka değeri oldukça belirleyicidir. Mezun olduğunuz üniversiteniz, yalnızca Türkiye’de değil, dünyada da saygın bir konumda olduğu kabul edilen bir üniversitedir. Center for World University Rankings (CWUR) tarafından hazırlanan “2020-2021 Dünyanın En İyi Üniversiteleri” sıralamasında, Dünya genelinde 20 bin üniversitenin değerlendirildiği listede, Çukurova Üniversitesi ilk 1.000 üniversitesi içinde yer alarak, Türkiye’nin En İyi 10 Üniversitesinden biri olarak ilan edilmiştir.
Çukurova Üniversitesi YÖK’ün misyon farklılaşması kapsamında, Türkiye’de “Araştırma Üniversitesi Etiketini” alan 16 üniversiteden ve Uluslararasılaşma Etiketi alan 20 üniversiteden biri olmuştur. Bu misyonların/etiketlerin elde edilmesinde, Ziraat Fakültesinin “eğitim-öğretim” ve “bilimsel çalışmaları” önemli katkılar sağlamıştır. Fakültemiz söz konusu katkılarını arttırarak akademik faaliyetlerini devam ettirme iradesindedir.
Nitekim eğitim kalitesiyle ilgili Fakültemizdeki akreditasyon çalışmaları sonuç vermiş, Fakültemiz Gıda Mühendisliği Programı MÜDEK (Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği) tarafından 2 yıllığına akredite edilmiştir. Saygıdeğer ziraat mühendislerimiz, buradan aldığınız diploma dünyanın her yerinde herhangi bir yeterliliğe tabi tutulmadan Gıda Mühendisi olarak çalışabileceğiniz anlamına gelmektedir. Ziraat Fakültemizin diğer sekiz bölümü de 2021 yılı içinde, ZİDEK (Ziraat Fakülteleri Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği) tarafından akredite edilmek için başvuru süreçlerini tamamlayacaklardır.
Fakültemizin Türkiye’de ve dünyada başarılı ve tanınır olmasında, sizlerin donanımlı ve sorun çözen bir şekilde yetiştirilmesinde, hiç kuşkusuz en önemli pay öğretim üyelerimizin, araştırma görevlilerinin ve personelimize aittir. Bu katkıları ve emeklerinden dolayı fakültemiz tüm akademik ve idari personeline teşekkür ederim.
Bir insanın yetiştirilmesinde en önemli paylardan biri aileye aittir. Oldukça zor koşullar altında ve büyük fedakârlıklar gösterdiğiniz çocuklarınız fakültelerinden mezun olarak yaşamları için önemli bir aşamayı tamamlamışlardır. Ülkemize, insanlığa böyle aydınlık gençler yetiştirdiğiniz için her birinize ayrı ayrı şükranlarımı sunuyorum.
Sevgili Gençler;
Sözlerime son vermeden önce törenimizi onurlandırdığınız için tekrar teşekkür eder, sağlıklı günlerde görüşmek dileğiyle hepinize saygılar sunarım.
Prof.Dr. M. Bülent Torun
Dekan
_______________________________________________________________________________________________________