MADDE 1. Hazırlanan bu ilkelerin amacı, Ç.Ü. Ziraat Fakültesi öğrencilerinin, Fakültenin Araştırma ve Uygulama Alanlarında ve Bölümlerin uygun göreceği yer ve kuruluşlarda yapacakları Stajların ve Mesleki Uygulamaların esaslarını belirlemektir.
Staj uygulaması Fakültemiz Lisans Programlarından mezun olacak öğrencilerin Programları hakkında bilgi edinmeleri ve kendi alanlarında kullanılan teknikleri uygulayarak öğrenmeleri açısından büyük önem taşımaktadır. Bu faaliyetler ile mezun kişilerin, tarımdaki temel uygulamaları üreticiye çekinmeden, doğrulukla aktarabilecek bilgiye, beceriye ve özgüvene sahip olmalarının sağlanması hedeflenmektedir. Bunun için her programda öğrencilere alanları ile ilgili arazi ve laboratuar bilgi ve pratiklerinin öğretilmesine çalışılır.
Mesleki uygulamalar, öğrencilere programlarına giren araştırma ve uygulama konularının uygulamalı olarak öğretilmesini amaçlar. Öğrenciler, Mesleki Uygulamalar kapsamında her Bilim Dalı çerçevesinde, tarımın Türkiye ekonomisindeki yeri ve mezunların çalışma alanları hakkında bilgilendirilir.
Mesleki Uygulama ve Staj bu amaçlara hizmet edecek şekilde düzenlenir.
MADDE 2. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi öğrencilerinin, belirtilen ilkeler uyarınca, dört yıllık öğrenimlerinin tamamlayıcı ve ayrılmaz bir parçası olarak staj ve mesleki uygulama faaliyetlerini yapmaları zorunludur. Mesleki Uygulamalar 3 ve 4 yarıyılda dönem içinde yürütülürken; Staj,
a) Dönem içi Staj (Güz ve Bahar yarıyılı) ve
b) Yaz aylarında yapılan “Yaz Stajı”
olmak üzere iki aşamada uygulanır.
MADDE 3. Fakültemiz Bölüm Başkanlıkları tarafından önerilen (her bölümü temsilen 1 (bir) öğretim üyesi) ve Fakülte Yönetim Kurulu tarafından uygun görülen toplamda 10 (on) kişiden oluşan Fakülte Mesleki Uygulama ve Staj Komisyonu, Mesleki Uygulamalar ile dönem içi Staj ve Yaz Stajının uygulanmasını, Dekanlık adına koordine etmek ve denetlemekle görevlidir.
MADDE 4. Mesleki Uygulama ve Staj yapacak öğrenciler, ilgili dönemlerin ders kayıtları ile birlikte bu dersler için de kayıt yaptırır. Yaz stajı başvurularının da (kayıtları) bahar yarıyılı içerisinde yapılması gerekir. Böylece her dönemde staj yapacak kesin öğrenci listesinin çıkması, programların kısa sürede yapılmasını sağlar.
MADDE 5. Fakültemiz Lisans Programlarının (bölümler bazında) Mesleki Uygulamalar ile Dönem içi ve Yaz Stajı programları, öğrenci işlerinin kesin öğrenci listesi esas alınarak sorumlu öğretim üyelerinin isimleri, öğrenci grupları ve grup listeleri ile birlikte, staja başlama tarihinden önce Program (Bölüm) Koordinatörlüğüne bildirilir. Lisans (Bölüm) Program Kurulu’nda görüşülüp onaylanan bu programlar Dekanlığa ve bir kopya da Fakülte Mesleki Uygulama ve Staj Komisyonu’na gönderilir. Bu programların yürütülmesinden Lisans (Bölüm) Program Koordinatörleri sorumludur.
MADDE 6. Mesleki Uygulama ve Stajlar, Bölüm Başkanlıkları tarafından belirlenecek Program Mesleki Uygulama ve Staj Komisyonları tarafından Fakülte Mesleki Uygulama ve Staj Komisyonu ile koordinasyon sağlanarak yürütülür. Program Mesleki Uygulama ve Staj Komisyonları ilgili bölümlerden en az 2 (iki) Öğretim Üyesinin katılımıyla oluşturulur.
MADDE 7. Mesleki Uygulamalar ilk 4 yarıyılda; dönem içi stajı ise 5. ve 6. yarıyıllarda Bölümlerin araştırma ve uygulama alanları ile Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde ve/veya Bölümlerin uygun göreceği yerlerde, haftalık ders programlarında belirlenen günlerde 4 saat/hafta olma üzere yapılır.
Yaz stajı toplam 320 saat (40 iş günü) süreyle 6. Yarıyılı izleyen yaz aylarında bahar yarıyılı sınavlarının bitiminden bir hafta sonra başlamak üzere, Bölümlerin Araştırma ve Uygulama Alanları ile Fakülte Araştırma ve Uygulama Çiftliği’nde yaptırılabilir. Ancak, kabul belgesi sağlanması koşuluyla, Lisans Program Kurulu ve Komisyonun önerisi ve Dekanlığın uygun görmesi halinde, Fakülte dışındaki kamu veya özel kurum ve kuruluşlarda da yapılabilir. Öğrenciler, Fakültenin veya kendilerinin temin ettikleri yurt dışı staj olanaklarından da, Program Mesleki Uygulama ve Staj Komisyonunun görüşleri ve Lisans Program Kurulunun onayı ile ilgili faaliyetlerde bulunma, kadrosunda konuyla ilgili Lisans eğitimli en az bir teknik eleman bulundurma gibi özellikler aranır.
Yaz stajının; Program (Bölüm) Kurullarının gerekli görmesi halinde, yarısı Fakülte içinde ve yarısı da Fakülte dışında olmak üzere iki bölüm halinde uygulanması mümkündür.
MADDE 8. Mesleki Uygulamalar ile dönem içi ve yaz stajları, her programdaki içinde sayısı ve Programlardaki bilim dalları dikkate alınarak, her grupta en az 5 öğrenci olmak üzere birer öğretim üyesinin sorumluluğunda ve gözetiminde dönüşümlü olarak yapılır.
MADDE 9. Yaz Stajını Fakülte dışında yapacak öğrenciler, Dekanlık Öğrenci İşleri Bürosundan iki kopya, resimli ve mühürlü bir “Staj Belgesi” ni (Ek 1) kapalı bir zarf içinde alarak staj yaptıran kuruma götürürler. Staj bitiminde staj yaptıran kurum tarafından doldurulan ve onaylanan formlar yine kapalı bir zarfla Dekanlığa iletilir.
MADDE 10. Öğrenciler dönem içi ve yaz stajları için ayrı ayrı Dekanlıkça hazırlanan bir defter tutarlar. Yapılan uygulamalar ve öğretilen konular, bu deftere öğrenci tarafından günlük olarak işlenir ve staj yaptıran Birim elamanı tarafından kontrol edilerek gerekli düzeltmeler yapıldıktan sonra imzalanır. Yaz stajını Fakülte dışında yapan öğrenciler staj defterinin ilgili yerine staj yapılan kurum ile ilgili bilgiler de ayrıntılı olarak yazmak zorundadır.
MADDE 11. Mesleki Uygulamalar ve Dönem içi stajlarında en az % 80, yaz stajında ise 40 işgünü devam zorunluluğu vardı. Yaz stajı sırasında Program Mesleki Uygulama ve Staj Komisyonunca kabul edilebilecek bir mazereti nedeni ile devamsızlık yapan öğrencinin stajı, komisyonun uygun görmesi halinde, stajın bitimini izleyen günlerde yaz dönemi içinde ve devamsızlık yaptığı konularda tamamlatılabilir.
MADDE 12. Yaz Stajı yapacak tüm öğrenciler için (Fakülte İçi veya Fakülte Dışı) bulunduğu yıl bazında Temmuz Dönemi Asgari Ücret dikkate alınarak; Genel Sağlık Sigortası (% 5) ve Kaza Sigortası (% 1) Dekanlığımız Öğrenci İşleri tarafından tahakkuk aşamasına getirilip, Üniversitemiz kurumlarınca SGK’ya yatırtılması konusunu takip eder.
MADDE 13. Mesleki Uygulama ve Staj sınavları her programın Mesleki Uygulama ve Staj Komisyonu tarafından yapılır.
Mesleki Uygulamalar sınavına girebilmek için öğrencinin,
a) Devamsızlık yapmamış olması,
b) Yarıyıl süresince almış olduğu bilgileri içeren düzenli, kendi el yazısıyla hazırladığı bir raporu Program Mesleki Uygulama ve Staj Komisyonu’na sunmuş olması,
Dönem içi ve yaz stajı sınavlarına girebilmek için ise öğrencinin;
a) Her döneme ait staj defterini eksiksiz doldurmuş ve günlük imzalatmış olması,
b) Sınavdan en geç bir hafta önce staj defterini Program Staj Komisyonu Başkanına teslim etmiş olması gerekir.
Program Staj Komisyonu gerekli incelemeleri yaptıktan ve onayladıktan sonra defterleri öğrencilere geri verir. Öğrenci, defterini sınava girerken getirmek zorundadır. Sınav esnasında toplanan defterler düzenli bir şekilde, Program Staj Komisyonu Başkanlığı tarafından Bölüm imkânlarıyla muhafaza edilir.
MADDE 14. Mesleki Uygulama ile Dönem içi staj sınavları her yarıyılda lisans sınavları programında yer alan tarihlerde, Yaz stajı sınavı ise en geç Ekim ayının sonuna kadar yapılır. Mesleki Uygulama ve Staj Komisyonu staj sınavlarında staj defteri, Mesleki Uygulama sınavlarında ise Mesleki Uygulama raporunda verilen bilgiler ile her iki derste yaptırılan uygulamalara ilişkin olarak Birim elemanlarınca tutulan notlar da dikkate alarak değerlendirmeyi yazılı ve/veya sözlü sınavlar ile yapar. Sınav sonuçları BAŞARILI veya BAŞARISIZ olarak belirtilir ve Rektörlüğe iletilmek üzere Lisans Program Koordinatörlüğüne ve ayrıca bilgi için de Fakülte Staj Komisyonu Başkanlığına gönderilir. Staj sınavında başarısız olan öğrenciler daha sonraki sınav dönemlerinde yeniden sınava girerler.
MADDE 15. Mesleki Uygulama ve Staj sırasında disipline aykırı davranışlarda bulunan öğrencilere Üniversite Öğrenci Disiplin Yönetmeliği uygulanır.
YÜRÜRLÜK
MADDE 16. Bu ilkeler Fakülte Kurulunda onaylandıktan sonra yürürlüğe girer.
MADDE 17. 17 Maddeden oluşan bu ilkeleri Ziraat Fakültesi Dekanı yürütür.