Prof. Dr. Ebru KAFKAS

 

Adı Soyadı                            :Nesibe Ebru YAŞA KAFKAS

Doğum Tarihi ve Yeri          : 1974 – İSTANBUL

Yabancı Dili                          :İngilizce

Evlilik Durumu                    :Evli, bir çocuk annesi

Adres                                      :Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, 01330, Adana

E-posta                                  :ebru@cu.edu.tr

 

Öğrenim Durumu:

Derece

Alan

Üniversite

Yıl

1. Lisans

 Bahçe Bitkileri

Çukurova  Üniversitesi

1990-1994

2. Yüksek Lisans

 Bahçe Bitkileri

Çukurova  Üniversitesi

1994-1997

3. Doktora

 Bahçe Bitkileri

Çukurova  Üniversitesi

1997-2004

 

 

1.      KİTAPLAR ve  KİTAP BÖLÜMLERİ (Yayınlanmış)

 

1.3.             Yurt içinde yayımlanan meslekî kitap veya kitap editörlüğü

Paydaş Kargı, S. ve Kafkas, E., Kayısı yetiştiriciliği (TAGEP Proje No: 5.2.3.2).  

2.      MAKALELER

2.1. SCI Expanded, JCR, SSCI, AHCI'de yer alan dergilerden yayınlanan tam makaleler.

2.1.1. Lavid, N., W. Schwab, E. Kafkas, M. Koch-Dean, E. Bar, O. Larkov, U. Ravid,  ve E. Lewinsohn, “Aroma Biosynthesis in Strawberry: S-Adenosylmethionine: Furaneol O-Methyltransferase Activity in Ripening Fruits”, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 50(14) 4025-4030 (2002). (SCI)

2.1.2. Kafkas, S., E. Kafkas, ve R. Perl-Treves, “Morphological Diversity and a Germplasm Survey of Three Wild Pistacia Species in Turkey”, Genetic Resources and Crop Evolution, 49(3) 261-270 (2002). (SCI)

2.1.3. Kafkas, S., E. Kafkas, N. Kaşka ve A. Özgüven, “Inter- and Intra-Specific Nursery Characterization of Three Wild Pistacia Species”, Journal of Horticultural Science & Biotechnology, 77(2), 164-169 (2002). (SCI)

2.1.4. Türemiş, N., E. Kafkas, S. Kafkas, M. Kürkçüoğlu, ve K.H.C.Başer, “Determination of Aroma Compounds in Blackberry by GC-MS analysis”, Chemistry of Natural Compounds, 39(2), 174-176 (2003) (SCI).

2.1.5. Türemiş, N., S. Kafkas, E. Kafkas, ve C. Onur, “Fruit Characteristics of Nine Thornless Blackberry Genotypes”, J. Amer. Pom. Soc. 57(4), 161-165 (2003). (SCI)

2.1.6. Koşar, M., E. Kafkas, S. Paydaş, ve K.H.C. Başer, “Phenolic composition of strawberry genotypes at different maturation stages”, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 52(6)1586-1589 (2004). (SCI)

2.1.7. Selli, S. M. Kürkçüoğlu, E. Kafkas, T. Cabaroglu, K.H.C. Başer ve A. Canbas, “Volatile flavour components of mandarin wine obtained from Clementines (Citrus reticula Blanco) extracted by solid phase microextraction”, Flavour and Fragrance Journal, 19 (5) 413-416 (2004). (SCI)

2.1.8. Cabaroglu, T., S. Selli, E. Kafkas, M. Kürkçüoğlu, A. Canbas, and K.H.C. Başer, “Determination of Volatile compounds in Sultaniye wine by Solid Phase Micro Extraction Techniques”, Chemistry of Natural Compounds, 41 (4) 382-384 (2005). (SCI)

2.1.9. Kafkas, E., M. Koşar, N. Türemiş, ve K.H.C. Başer, “Analysis of sugars, organic acids and Vitamin C contents of blackberry genotypes from Turkey”, Food Chemistry 97 (4) 732-736 (2006). (SCI)

2.1.10. Kafkas, E., T. Cabaroğlu, S. Selli, A. Bozdoğan, M. Kürkçüoğlu, S. Paydaş, ve K.H.C. Başer, “Identification of volatile aroma compounds of strawberry wine using solid-phase microextraction techniques coupled with Gas Chromatography-Mass Spectrometry”, Flavour and Fragrance Journal, 21 (1) 68-71. (2006). (SCI)

2.1.11. Kafkas, E., M. Koşar, S. Paydaş, S. Kafkas ve K.H.C. Başer, Quality characteristics of strawberry genotypes at different maturation stages. Food Chemistry 100:1229-1236. (2007). (SCI)

2.1.12. Kafkas, E., M. Kürkçüoğlu, S. Kafkas and K.H.C.Başer, “Analysis of the fatty oil of Pistacia eurycarpa nuts by Gas Chromatography/Mass Spectrometry” Chemistry of Natural Compounds, 43 ( 3), 313-314, (2007). (SCI)

2.1.13. Kafkas, E., L. Son, M. Kürkçüoğlu, and K.H.C.Başer, “Volatile compositions and some fruit characteristics of table apricot varieties from Turkey” Chemistry of Natural Compounds, 43 (3), 344-346, (2007). (SCI)

2.1.14. Özgen M., S. Serçe, K. Gündüz, F. Yen E. Kafkas, and S.Paydaş,. Determining total phenolics and  antioxidant capacities of selected Fragaria genotypes, Asian Journal of Chemistry,  19: 5573-5581 (2007). (SCI)

2.1.15. Kafkas, E., M. Özgen, Y.Özoğul and N. Türemiş, “Phytochemical and fatty acid profile of selected red raspberry cultivars: A Comperative Study, Journal of Food Quality, (1) 67-78 (2008). (SCI)

2.1.16. Kafkas, E., S. Gunaydın, S.Ercisli, Y. Ozogul and M.A.Unlu, “Fat and fatty acid Composition of strawberry cultivars”, Chemistry of Natural Compounds.45 (6), 861-863 (2009) (SCI)

2.1.17. Ugurtan Yilmaz, K., S.Ercişli, Y.Zengin, M. Sengül and E. Kafkas, “Preliminary characterisation of cornelian cherry (Cornus mas L.) genotypes for their physico-chemical properties”, Food Chem. 114 408–412 (2009) (SCI)

2.1.18. Kafkas, E., A.Atasay, F. Sabir, H. Akgul, And K. Uçgun, “Effects of Different irrigation intervals and fertilizer applications on certain biochemical contents of ‘Breaburn’ apple cultivar”. African Journal of Biotechnology, 8 (10), 2138-2142 (2009). (SCI)

2.1.19. Kafkas, E. S, Ercisli, S., N.K. Koç, K. Baydar and H. Yılmaz, “Chemical composition of blood orange varieties from Turkey: A comperative study”, Pharmacognosy Magazine, 5 (20), 329-335,  (2009). (SCI)

2.1.20. Sabir, A., E. Kafkas, S. Tangolar, Distribution of major sugars, acids and total phenols in juice of five grapevine cultivars (Vitis spp.) at different stages of berry development. Spanish Journal of Agricultural Research. 8(2), 425-433, 2010. (SCI)

2.1.21. H. Gubbuk, Kafkas, E., and E. Güneş, Physical, phytochemical profile of wild and domestic carob (Ceratonia siliqua L .) genotypes, Spanish Journal of Agricultural Research 8(4), 1129-1136, (2010). (SCI).

2.1.22. Yarpuz-Bozdoğan, N., E. Atakan, A.M. Bozdoğan, H. Yılmaz, N.Dağlıoğlu, T. Erdem, E. Kafkas, Effects of different pesticide application methods on spray deposits, residues and biological efficacy on strawberries. African Journal of Agricultural Research (AJAR) 6;3, 660-670, (2010).

2.1.23. Ercişli, S., E. Kafkas, E. Orhan, S.Kafkas, Y. Doğan, A. Eşitken, Genetic characterization of pomegranate (Punica granatum L.) genotypes by AFLP markers. Biological Research. 44:4, 345-350, (2011) (SCI)

2.1.24. Gozlekci, S., E. Kafkas, and S. Ercisli, Volatile Compounds Determined by HS/GC-MS Technique in Peel and Pulp of Fig (Ficus carica L.) Cultivars Grown in Mediterranean Region of Turkey, Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca, 39:2, 105-108 (2011).  

 2.1.25. Selli, S., E. Kafkas, E. Gunes, E., H. Gubbuk, Comparison of aroma compounds in Dwarf Cavendish banana (Musa spp. AAA) grown from open-field and protected cultivation area, Scientia Horticulturae. 141:76-82, (2012).  

2.1.26. Kafkas, E., E. Güneş and H. Gubbuk, Physicochemical Characteristics and fatty acid composition of four papaya cultivars grown under plastic greenhouse conditions. Kor. J. Hort. Sci.Technol. 30 (4), 363-370, (2012) (SCI). 

 2.1.27. Sönmez, D. and E. Kafkas, Development of in vitro methods for regeneration of strawberry ‘Festival’ and ‘Rubygem” varieties (Fragaria × annanasa Duch.). Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus, 11(4): 129-142, (2012)

2.1.28. Taşkın H, Kafkas E, Çakıroğlu Ö, S. Büyükalaca, Determination of Volatile Aroma Compounds of Ganoderma lucidum by GC/MS. African Journal of Traditional, Complementary and Alternative Medicines. 10 (2): 352-355, (2013).

2.1.29. Doğan, H.H., Taşkin, H., Kafkas, E. And Büyükalaca, S. Determintaion of volatile compounds of Anrodia juniperina, African Journal of Pharmacy and Pharmacology Vol.,  6(47), 3252-3255, 2012. (Baskıda).

 

2.2 Atıf indekslerinden birine girmemekle beraber, Math. Reviews, Zentralblatt für Mathematik, Chemical Abst. Engineering Index, Index Medicus, Excerpta Medica, Biol. Abst., Animal Breeding Abst., BIOSIS, Field Crops Abst., CAB Abst., Geographical Abst., Econlit TÜBİTAK tarafından yayınlanan veya taranan tüm dergiler vb. uluslararası alan endekslerince taranan hakemli dergilerde yayınlanan makaleler.

2.2.1. Kafkas, E., N. Lavid, W. Schwab, M. Koch-Dean, S. Kafkas, E. Bar, O. Larkov, U. Ravid, and E. Lewinsohn, “Comparison of methodologies for the identification of aroma compounds in strawberry”, Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 29 (5), 383-390 (2005).

 2.2.2. Özuygur, M., S. Paydaş Kargı and E. Kafkas, “Investigation On Yield, Fruit Quality and Plant Characteristics of Some Local, European and American Strawberry Varieties and Their HybridsAgriculturae Conspectus Scientificus, 71 (4) 175-180 (2006).

2.2.3. Kafkas, E. and S. Paydaş, “Evaluation and identification of volatile compounds of some promising strawberry genotypes using HS-SPME Technique by GCMS”, World Journal of Agricultural Sciences, 3 (2):191-195, (2007).

2.2.4. Kafkas, E., M. Silberbush, and S. Paydaş, Physiological characterization of strawberry cultivars with differential susceptibility to iron deficiency, World Journal of Agricultural Sciences, 3 (2):196-203, (2007).

2.2.5. Baydar, K., N.K. Koç and E. Kafkas, Determination of hesperidin and limonin level as part of the defense mechanism of some lemon varieties Citrus limon (L). Burm. f against mal secco disease Phoma tracheiphila (Petri) Kanc. et Ghik. Journal of Agricultural Science and Technology, 5, 9, 149-155 (2011).

2.2.6. Kafkas, E., N.K.Koç and S. Polatöz. Quantification and comparison of sugars, carboxylic acids and vitamin components of various Citrus species by HPLC techniques. Journal of Agricultural Science and Technology, 5,2, 175-180, (2011).  

2.2.7. Kafkas, E., M. Güney, S. Sadighazadi, H. Yıldırım and S. Kefayati, Volatile compounds of selected white and black myrtle (Myrtus communis L.) types from Mediterranean region of Turkey, Journal of Medicinal Plants Research, 6: (49), pp. 5881-5885 (2012).

2.2.8. Kafkas, E., Ş. Ozongun,, N. Atay, M. Güney, M. Khodaeiaminjan, S. Kafkas. Fruit quality characteristics of local and foreign apple genotypes using HPLC and HS-GC/MS techniques. International Journal of Biology, Pharmacy and Allied Sciences. 2013. (Baskıda).

 

2.3. SCI Expanded, JCR, SSCI, AHCI'de yer alan dergilerden birinde bir adet, vaka takdimi, teknik not, tartışma ve araştırma sonuçlarının ön duyurusu, editöre mektup, vb. türden yayınlar

2.3.1. Acar, I., Kafkas, E. Ozogul, Y., Dogan Y. and Kafkas, S. Variation of fat and fatty acid composition of some pistachio genotypes, Italian Journal of Food Science, 2(20) 1-7 (2008). (SCI)

3. BİLDİRİLER

3.1 Makale düzeninde tam metni yayımlanmış yurt dışı veya uluslararası bildiriler

3.1.1. Paydaş, S., N. Kaşka, H. Çağlar, G. Özdemir ve E. Yaşa, “Effects of Different Chemical Fertilizers on the Yield and Quality of Some Stawberry Cultivars Grown in a Glasshouse”, In: International Conference on Integrated Fruit Production (eds: Polesny, F., Müller, W., Olszak, R.W.). IOBC wprs Bulletin Vol.19(4): 268-272, 1996.

3.1.2. Paydaş, S., N. Kaşka, H. Çağlar, ve E. Yaşa, “Investigations on the Yield, Fruit Quality and Aroma Compounds of Some Strawberry Cultivars and Hybrids”, First Egypt-Hungarian Horticultural Conference, 13-16 September, 2:172-177 Kafr El-Sheikh, Egypt. Proceeding, 1996.

3.1.3. Paydaş, S., N. Kaşka, S. Eti, O. Kaftanoğlu, S. Sevinç, E. Yaşa ve K. Derin, “Effects of different pollinators to the yield and quality of strawberries”, International Symposium on Protected Cultivation of Fruit Crops in Mild Winter Climates. 9-12 October 1996, Agadir-Morocco. (Ed: L.H.W. van der Plas), Acta Hort. 522, Part:12. ISHS: 209-215, 2000. 

3.1.4. Paydaş, S. ve E. Yaşa, Review of the World Production Status of Loquat. “2nd Mesfin Meeting on Plant Genetic Resources and 1st Mesfin Meeting on Fruit Production”. 5-8 August, Funchal, Madeira (Portugal), 237-245 (1997).

 

3.3 Tam metni yayımlanmış yurt dışı veya uluslararası poster bildiriler

3.3.1. Paydaş, S., N. Kaşka, E. Yaşa, G. Özdemir ve H. Çağlar, “Effect of Different Doses of 2,4,5-TP on the Precocity and Quality of Some Low-Chill Apricot Cultivars”, In: International Conference on Integrated Fruit Production (eds: Polesny, F., Müller, W., Olszak, R.W.), IOBC wprs Bulletin Vol.19 (4):433-434, 1996.

3.3.2. Paydaş, S., N. Kaşka, ve E. Yaşa, “Flower Bud Formation in ‘Ottoman’ (female type) Strawberry Cultivar”, Proc. Third Int. Strawberry Symp. (Eds. H.A.Th. Van der Scheer, F. Lieten, J. Dijkstra) Acta Hort. 439 Vol. 2. ISHS: 645-649, 1997.

3.3.3. Paydaş, S., S. Eti, K. Derin ve E. Yaşa, “Investigations on the finding of effective pollinator(s) for Taurus Sweet Cherries”, Proc. Third Int. Cherry Symp. (Eds. Jonas Ystaas), Acta Hort. 468 Vol. 2. ISHS: 583-590, 1998.

3.3.4. Kaska, N., S. Paydas, S. Kafkas ve E. Yaşa, “Table Apricot Growing on Taurus Mountains”, Proceedings of the XIth International Symposium on Apricot Culture, Veria-Makedonia Greece, Ed. I. Karayiannis, Vol. 1, Acta Hort. 488: 125-128, 1999.

3.3.5. Paydaş, S., S. Eti, O. Kaftanoğlu, E. Yaşa ve K. Derin, “Effects of pollination of strawberries grown in plastic greenhouses by honeybees and bumblebees onthe yield and quality of the fruits”, XXV. International Horticultural Congress (IHC) Brussels, 2-7 August 1998. (Eds: N.J.Fokkema, M.A.Beek, N.A.M. van Steekelenburg, G. Samyn, J.L.Maas, T.L.Robinson). Acta Hort. 513, Part:3. ISHS: 443-451, 2000.

3.3.6. Kafkas, E., M. Koch-Dean, S. Shabtai, Z. Tanaami, Y. Salts, ve R. Barg, “Development of methods for transformation of strawberry in Israel with the aim of improving fruit development”.  Proc. 4th Int. symp. Eds. Hietaranta et al. Acta Hort. 567. 109-112,  2002.

3.3.7. Kafkas, E., S. Paydaş ve N. Çeliktaş, “Studies on Chromosome Counting of Strawberry Root Cells”, Proc. 4th Int. Symp. Eds. Hietaranta et al. Acta Hort. 567. 235-237, 2002.

3.3.8. Kafkas, E., Koç, N.K., Ünlü, M.A.., Erçik, K. Paydaş, S., and Kiminsu, A., “Characterization of Some Fruit Quality Characteristics and Flower Type in Strawberry”, Vth Strawberry Symposium. Spain. Baskıda.

3.3.9. Paydaş, S., Yılmaz, K.U., Kafkas, E., “Detection of Sugar Composition of Some Apricot Cultivars by High Performance Liquid Chromatography”, XIVth Apricot Symposium. 2008 Acta Hort. 862: 583-586.

3.3.10. Kafkas, E., N.Kemal Koç, S. Polatöz and Y. Özoğul, Effects of harvesting time on fat and fatty acid composition of three mandarin cultivars: (Citrus unshui). 11th International Citrus Congress ICC 2008 Wuhan, China. 646-649.

3.3.11. Paydas Kargi, S., K.U. Yilmaz, E. Kafkas, “Detection of Aroma Compounds of Some Apricot Cultivars by Headspace Gas Chromatography Technique", 28th International Horticultural Congress, 22-27 August 2010, Lisbon-Portugal (in press).

3.4 Özet metni yayımlanmış yurt dışı veya uluslararası poster bildiriler

3.4.1. Kafkas, E., S. Paydaş, M. Silberbush, I. Çakmak, “Screening strawberry for bicorbanate induced iron deficiency”, National Symposium on Plant Science of Israel Society, March 14. Israel, Book of Abs., 2000 (Sadece özeti yayımlanmıştır).

3.4.2. Paydaş, S., E. Kafkas, D. Uğurluay, A. Yiğit ve İ. Ortaş, “Responces of Various Arbuscular Mycorrhizae (Vam) Species on Yield and Fruit Quality Characteristics of Strawberries”, Workshop on “Managing Arbuscular Mycorrhizal Fungi for Improving Soil Quality and Plant Health in Agriculture”, June 7-9, Adana, Abstract book. P.56, 2001 (Sadece özeti yayımlanmıştır).

3.4.3. Tatli, A., M. Küsek, E. Kafkas, N. Birişik, Determination of fungal factors which caused die back (death) of olive trees in east Meditarranean olive regions of Turkey. 6th Euro Fed Lipid Congress, Oils, Fats and Lipids in the 3rd Millenium, 07-10, September, 2008, Athens, Greece. 

3.4.4. Sönmez, D.A. and E. Kafkas, Development of in vitro methods for regeneration of strawberry Festival variey (FragariaXananassa, Duch.). Current Opinion in Biotechnology, European Biotechnology Congress, İstanbul, 28 Sep.-01 Oc., 2011 (Sadece özeti yayınlanmıştır). 

3.5 Makale düzeninde tam metni yayımlanmış yurt içi bildiriler

3.5.1. Kargı, P., S. and Kafkas, E., VI. Çilek Sempozyumundan İzlenimler, 10-12 Haziran, K.Maraş (2009) 

3.5.2. Ayvaz Sönmez, D., Kafkas, E., Erçik, K., Festival çilek çeşidinde farklı karbon kaynaklarının invitrokoşullarda kard ve şlenme ve köklenme üzerine etkisi, IV. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, Antalya, 3-5 Ekim (2012).

3.7 Tam metni yayımlanmış yurt içi poster bildiriler

3.7.1. Paydaş, S., N. Kaşka, G. Özdemir, E. Yaşa, ve H. Çağlar, “Bazı Yenidünya (Eriobotrya japonica, Lindl) Çeşitlerinde Küçük Meyve Seyreltmesinin Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri”, Türkiye II. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Ed. Nurettin KAŞKA, Cilt I, 653-658, Adana, (1995).

3.7.2. Paydaş, S., T. Ağar, E. Yaşa, G. Özdemir, ve H. Çağlar, “Freshapac Modifiye Atmosfer Torbalarının Muzların Muhafaza Süreleri Üzerine Etkileri”, Türkiye II. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Ed. Nurettin KAŞKA, Cilt I, 628-633, Adana, (1995).

3.7.3. Kafkas, E., M. Koşar, S. Paydaş, ve K.H.C. Başer “Çilek Meyvelerinde Olgunlaşma Dönemi Boyunca Şeker ve Organik Asit İçerikleri”, 14. Bihat Sempozyumu, Eds. K.H. C. Başer ve N. Kırım’er, 212-219, Eskişehir, (2002). 

3.7.4. Kafkas, E., M. Kürkçüoğlu, B. Demirci, K.H.C. Başer ve S. Paydaş, “Osmanlı Çileğinin Taze ve Dondurulmuş Meyvelerinde Aroma Bileşiklerinin Belirlenmesi”, 14. Bihat Sempozyumu, 182-187, Eskişehir, (2002). 

3.7.5. Kafkas, E., A. Bozdoğan, A. Burgut, N. Türemiş, S. Paydaş Kargı, T. Cabaroğlu, “Bazı Üzümsü Meyvelerde Toplam Fenol ve Antosiyanin İçerikleri”,  14-16 Eylül II. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 309-312, (2007).

3.7.6. Kafkas, E., M. Kürkçüoğlu, S. Paydaş, K.H.C. Başer, “Bazı Çilek Genotiplerinde Organik çözücü: t-butil metil eter Kullanılarak GC/MS ile Belirlenen Aroma Bileşikleri”, 14-16 Eylül II. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 304-308, (2007).

3.7.7. Kafkas, E., S. Paydaş Kargı, A. Burgut, “Akdeniz Bölgesi Koşullarında Sofralık Bazı Kayısı Genotiplerinin Verim ve Kalite Özellikleri”, V. Bahçe Bitkileri Sempozyumu, 235-240, Erzurum (2008).

3.7.8. Tangolar, G. S., Kafkas, E., and Tangolar, S., Bazı Sofralık ve Şaraplık Üzüm Çeşitlerinin Şeker, Organik Asit ve Şeker İçeriklerinin Belirlenmesi, Tekirdağ, Bağcılık kongresi (2009).

3.7.9. Kafkas, E. Ve Paydaş Kargı, S., 2012. Osmanlı ve Ereğli çilek çeşitleinde kalite bileşenleri. IV. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, Antalya, 3-5 Ekim (2012) (Baskıda).

3.7.10. Ayvaz Sönmez, D., Kafkas, E., Erçik, K., Aydın, A., Farklı Besin Ortamlarının Festival Çilek Çeşidinin Mikroçoğaltımına Etkisi, IV. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, Antalya, 3-5 Ekim (2012) (Baskıda).  

3.7.11. Sarıdaş, M. A., S. Paydaş Kargı ve E. Kafkas, Farklı  Dozlarda Kalsiyum Nitrat Uygulamalarının Bazı Çilek Çeşitlerinin Yapraklarındaki Besin Elementleri Üzerine Etkileri, IV. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, Antalya, 3-5 Ekim (2012) (Baskıda).